Αλληλεγγύη στους πολιτικούς κρατούμενους

20/01/2007 συναυλία στο Παράρτημα στην Πάτρα

«Δεν υπάρχει αμφιβολία πως πίσω απ’ όλες τις ενέργειες του δικαστηρίου, πίσω από τη σύλληψη μου και τη σημερινή μου ανάκριση, κινείται ένας μεγάλος οργανισμός. Ένας οργανισμός που διαθέτει όχι μόνο διεφθαρμένους δεσμοφύλακες, ηλίθιους επιθεωρητές και ανακριτές για τους οποίους το καλύτερο που μπορείς να πεις είναι ότι αναγνωρίζουν τα όρια τους, αλλά έχει επίσης στη διάθεση του δικαστική ιεραρχία της υψίστης βαθμίδας, με την απαραίτητη και πολυάριθμη ακολουθία κλητήρων, γραφέων, αστυνομικών και άλλων υπαλλήλων, ενδεχομένως και δήμιων. Και ποια η σημασία αυτού του μεγάλου οργανισμού; Να, σε τι συνιστάται: αθώοι κατηγορούνται ως ένοχοι και παράλογες αξιώσεις εγείρονται εναντίον τους, κατά το πλείστον, χωρίς αποτέλεσμα. Αλλ’ αφού στο σύνολο του είναι παράλογος, πως είναι δυνατόν οι ανώτερες βαθμίδες να παρεμποδίσουν τη διαφθορά των οργάνων τους;»

(απόσπασμα από το βιβλίο Η ΔΙΚΗ του Φραντς Κάφκα)

Κι όμως αυτό το μυθιστόρημα του περασμένου αιώνα γίνεται ρουτίνα στην ευρωπαϊκή ένωση του 2007. Ο τρόπος τους γνωστός και πανομοιότυπος σε κάθε περίπτωση. Υποψήφια θύματα αυτής της εξοντωτικής μανίας του κράτους, όλοι όσοι σκέφτονται, εκφράζονται, αντιδρούν στο μοτίβο της ζωής που προτείνουν τα κανάλια και τα έντυπα. Όλοι όσοι μπορούν να κοιτάζουν πιο πέρα από τα φράγματα που υψώνουν τα δελτία των ειδήσεων και οι εφημερίδες.

Τον τελευταίο καιρό άλλα 3 άτομα βρίσκονται όμηροι στα χέρια της κρατικής συμμορίας και των μηχανισμών της, προφυλακισμένοι εδώ και δέκα μήνες. Μέσα από προκατασκευασμένα και φυσικά αβάσιμα κατηγορητήρια, από τη σωματική και ψυχική εξαθλίωση που προκαλούν στους ομήρους, από τις στημένες δίκες (όταν γίνουν) η εξουσιαστική προπαγάνδα προσπαθεί να ποινικοποιήσει τη σκέψη, την έκφραση, τον τρόπο ζωής, την ιδεολογία. Έτσι θα είναι ευκολότερος ο δρόμος που οδηγεί στο όραμα τους, μια κοινωνία που τα παιδιά θα μεγαλώνουν χωρίς βούληση, ελεγχόμενα- μαριονέτες.

Η επιλογή των τριών αυτών ατόμων ήταν εντελώς «τυχαία» μέσα από χιλιάδες ατομικότητες που βρίσκονταν την ιδία χρονική στιγμή στον ίδιο χώρο για τον ίδιο λόγο. Η ατυχία τους αυτή όμως δεν πρέπει να μας αφήνει αδιάφορους και άπραγους, αφήνοντας το κράτος να κάνει το παιχνίδι που θέλει. Δεν μπορούμε να είμαστε ήσυχοι ότι αυτό το άτυχο γεγονός δε θα συμβεί στον φίλο μας, στον αδερφό μας, σε εμάς τους ίδιους. Από τη στιγμή που κάποιοι άνθρωποι με ίδιες ανησυχίες και οράματα με τα δικά μας, άνθρωποι που λίγο πολύ έχουμε συναντηθεί στους ίδιους χώρους κι ας μη γνωριζόμαστε προσωπικά, βρίσκονται προφυλακισμένοι επειδή θέλουν να δουν τα όνειρα τους να πραγματοποιούνται, θα είμαστε δίπλα τους και αλληλέγγυοι μέχρι να απελευθερωθούν.

Αν τα όπλα τους είναι οι πλαστές κατηγορίες, οι προαποφασισμένες ποινές, ο εγκλεισμός σε κελιά, τότε ας προβάλλουμε κι εμείς το ισχυρότερο όπλο μας, την αλληλεγγύη.

ΑΜΕΣΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ 3 ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΩΝ
ΔΙΑΔΗΛΩΤΩΝ ΤΗΣ 6ης ΜΑΗ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΥΣ
ΚΑΙ ΔΙΩΚΟΜΕΝΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ


Comments